Gróf Esterházy János nyomában a Felvidéken (2019)

Iskolánk 7. évfolyamos tanulói a "Határtalanul!" pályázatnak köszönhetően az idei tanévben is egy négy napos felvidéki tanulmányi úton vehettek részt. 

Az első napon látogatást tettünk a Duna és a Morva folyó összefolyásánál található dévényi-várban, majd felkerestük az egykori koronázóvárost, Pozsonyt, ahol a Fellegvártól egészen a Prímás palotáig több történelmi helyet is felkerestünk és járhattunk az egykori koronázási útvonalon. Pozsony után elutaztunk Nagyszombat városába, ahol Pázmány Péterre emlékeztünk. A szálláson, Alsóbodokon felkerestük gróf Esterházy János nemrég "hazatért" földi maradványait és az  este folyamán élőben hallgathattunk egy gyönyörű orgonajátékot is.

A második napon a nyitrai várban láthattuk a tornyot, melyben egykor Vazul raboskodott és gyönyörködhettünk a Zobor-hegy látványában. A gímesi várhoz egy "kis" erdei sétával jutottunk fel ahol gyönyörködhettünk a tájban és az ódon várromokban. A  kistapolcsányi-kastély parkjában megemlékeztünk a Rákóczi-családról.  A napot egy vetélkedővel zártuk, melynek témája az addig átélt élmények voltak.

A harmadik napon Komárom városát kerestük fel. A monostori-erődben idegenvezető segítségével megismerhettük a komáromi erőd történetét, annak kialakulásától egészen napjainkig. Révkomáromban a Klapka-szobor előtt elevenítettük fel a tábornok életét, majd a temetőben a 48-as obeliszknél emlékeztünk azokra a hősökre, akik hazánkért a legértékesebbet adták, az életüket.

A negyedik napon Perbetén, a testvériskolánkkal közösen emlékeztünk az aradi 13-ra és azokra a hősökre, akik hazájukért az életüket adták. Az ünnepség után a helyi tanulókkal ismerkedtünk, kötelet húztunk és "kidobócskáztunk". Indulás előtt megkoszorúztuk szent István király szobrát. A négynapos út zárásaként felkerestük hazánk egyik első csillagvizsgálóját Ógyallán.

A négy napos út során nagyon sok új ismerettel és élménnyel gazdagodhattunk, valamint a testvériskola tanulóival sok új barátság köttetett.

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács