Erdélyben járt a Vasi Kislegényczéh

Az erdélyi Szék községben járt az elmúlt hétvégén iskolánk néptáncos fiúkból verbuválódott csapata: a Vasi Kislegényczéh.
A Mezőség szinte tisztán magyar, erősen hagyományőrző települése fél évszázaddal ezelőtt Novák Ferencre, Sebő Ferencre és társaikra oly nagy hatással volt, hogy hazaérkezve megrendezték az első budapesti táncházat. Élményekből ötven esztendő múltán, a szombathelyi srácoknak is bőven jutott!
 
Október 12-én, szombaton este, egész napos utazást követően érkezett meg a tucatnyi vasi legény Székre. A jó két évtizede a községbe költözött néprajzi gyűjtő, "Holland Mihály" táncházában szállt meg a csapat, Szék "Csipkeszeg" nevű utcájában. A hosszú út kipihentével, vasárnap megkezdődhetett a település felfedezése: elsőként a házigazda múzeumát térképezték fel a fiúk, melynek legfeltűnőbb érdekessége az a több száz párnyi régi csizma, mely a tornáctól a padlásig mindent elborít... Majd egy "széki szoba" megtekintése következett - ahonnan a "turma", azaz a juhok felkeresésére indult a legénycsapat. "Péterrel", a juhásszal való megismerkedés után a fiúk még a nyáj hajtásában is próbára tették magukat! A határból visszatérve a tatárjárás után épült református templom megtekintése következett, majd látogatás "Zsuzsinál" - ahol régi viseleteket is magukra ölthettek a legénykék.
 
Az este aztán eljött a kirándulás egyik legemlékezetesebb pontja: közös tánc és táncház Pali Marci bandájával. A széki zenészek muzsikájára nagy lelkesedéssel ment a "tempó" - azaz a helyi legényestánc, melyet a falu néhány idős nótafája, táncosa: Kicsi Józsi Pista bácsi, Kovács Jóska bácsi és Sallai Pista bácsi is elismerően figyelt. A szombathelyi legénykék után azért a nyolcvanévesek is megmutatták, hogy kell járni! A tánc szüneteiben a fiatalok pedig ámulva hallgathatták a széki öregek nótáit.
Hétfőn a csizmadiaműhely és a kalapos meglátogatásával zárult a kirándulás, mely rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagította a fiúkat. Mindez bizonyosan a táncukon is meglátszik majd - hiszen nagy dolgokra készülnek...
 
A folytatásról hamarosan...smiley

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács