Esterházy János nyomában a Felvidéken

Hetedikeseink az idei tanévben is egy négynapos úton vehettek részt a Határtalanul! programnak köszönhetően

Az első napon látogatást tettünk Komáromban, ahol jártunk a monostori-erődben megismerhettük a komáromi erőd történetét, annak kialakulásától egészen napjainkig. Révkomáromban a Klapka-szobor előtt elevenítettük fel az 1848-1849-es szabadságharc legfontosabb eseményeit, majd a temetőben a 48-as obeliszknél emlékeztünk azokra a hősökre, akik hazánkért a legértékesebbet adták, az életüket. Az estét már Komáromszentpéteren töltöttük, ahol diákjaink a „Kossányis” tanulókkal egy ismerkedő esten vehettek részt. Második napon, Komáromszentpéteren, testvériskolánkkal a Kossányi József Alapiskolával közösen emlékeztünk az aradi 13-ra és azokra a hősökre, majd közös kézműves és sport foglalkozáson mélyíthették el a két iskola közötti kapcsolatokat.

A nap második felében az ógyallai csillagvizsgálóban jártunk. Itt Konkoly Thege Miklós munkásságával és a Naprendszer felépítésével ismerkedhettek meg hetedikeseink. A harmadik napon felkerestük Alsóbodokon gróf Esterházy János nemrég "hazatért" földi maradványait. A nyitrai várban láthattuk a tornyot, melyben egykor Vazul raboskodott és gyönyörködhettünk a Zobor-hegy látványában. A gímesi várhoz idén is egy "könnyed" erdei sétával jutottunk fel, ahol idén még az időjárás is a kegyeinkbe férkőzött, majd a kistapolcsányi-kastély parkjában emlékeztünk meg a Rákóczi-családról. Az estét egy közös vidám vetélkedővel zártuk. Az utolsó, negyedik napon Nagyszombaton kezdtük a napot, majd a Duna és a Morva folyó összefolyásánál található dévényi-várban jártunk, majd felkerestük az egykori koronázó várost, Pozsonyt, ahol a Fellegvártól egészen a Prímás palotáig több történelmi helyet is felkerestünk és járhattunk az egykori koronázási útvonalon.

A négy napos út során nagyon sok új ismerettel és élménnyel gazdagodhattunk, valamint a testvériskola tanulóival sok új barátság köttetett.

Napi ige

És amikor elvonult az Úr, nagy és erős szél szaggatta a hegyeket, és tördelte a sziklákat az Úr előtt; de az Úr nem volt ott a szélben. A szél után földrengés következett; de az Úr nem volt ott a földrengésben. A földrengés után tűz támadt; de az Úr nem volt ott a tűzben. A tűz után halk és szelíd hang hallatszott.

(1Kir 19,11b–12)

Az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk.

(Jn 4,24)

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács