Esterházy János nyomában a Felvidéken

Iskolánk hetedik évfolyamos diákjai az idei tanévben is négynapos felvidéki úton vehették részt tanáraikkal.

A négynapos út során rengeteg csodálatos helyen járhattunk. Az első napon felkerestük hazánk egykori fővárosát, Pozsonyt és a szomszédos dévényi várat, ami 1000 évig jelentette határunkat. A koronázóvárosban felkerestük a fellegvárat és annak csodás barokk kertjét, a Szent Márton dómot, ahol egykoron uralkodóinkat is koronázták, a történelmi belvárost a régi városházával és a Prímás palotával. Ha Pozsony akkor nem maradhatott ki Kandi sem a híres csatornamunkás. A napot Nagyszombaton folytattuk. Itt láthattuk hazánk első barokk templomát, valamint az 1635-ben alapított egyetem egykori épületét is.

A második napot szállásunkon Alsóbodokon kezdtük az Esterházy János Látogatóközpontban. Az egykoron Paulisz Boldizsár által létrehozott zarándokhelyen ismerhettük meg Esterházy életét és mártíromságát. A XX. század egyik legnagyobb hatású magyar politikusának élete ma is példa lehet az igaz és őszinte utat keresőknek. Szállásunkról Nyitra felé vettük az irányt, hogy láthassuk a történelmi várnegyedet, benne a Szent Emmerám székesegyházzal és a Vazul-toronnyal. Napunk második felében a gímesi várhoz látogattunk el egy „röpke” erdei sétával. A Tribecs-hegység egyik gyöngyszeméből csodás panoráma tárult elénk. A túra után Kistapolcsány álomszerű kastélyának parkját látogattuk meg. Az este folyamán pedig egy vidám vetélkedővel zártuk a második napot.

A harmadik nap elején búcsút vettünk Alsóbodoktól és Komáromba utaztunk, hogy a monostori erőd katakombáiban fedezzük fel az elmúlt századok katonai eseményeit. Majd a Duna északi oldalán felkerestük a Klapka György által is védett Öreg-várat és közösen emlékeztünk a hős várvédőre annak szobránál. Reményik Sándor, Egy gyűrűt készíttetek című verse ihlette a komáromi Trianon emlékművet, ahol elhelyeztük iskolánk koszorúját, majd a temetőben emlékeztünk a 48-as hősökre és a Jókai családra. Az estét már testvériskolánk diákjaival közösen töltöttük Komáromszentpéteren.

Az utolsó napon a Reményikes és Kossányis diákok együtt fedezték fel a falu látványosságait és együtt emlékeztek az aradi vértanúkra. Utunk utolsó állomása pedig az ógyallai csillagvizsgáló volt, ahol egykoron Konkoly Thege Miklós kutatta a világűr rejtelmeit.

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács