Felvidéken járt a tantestület

A szomszédos Szlovákia magyar településeit látogatta meg tantestületünk az idei tanévkezdő csendesnapokon.

Hosszú útra indult idén a tantestület, a felvidéki Rozsnyó volt az első úticél, ahová az esti órákban érkezett meg a csapat. Másnap a betléri kastélyt tekintettük meg, ahol betekintést kaptunk az Andrássy család életébe. A kastély Magyarország egyik legnagyobb épségben maradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya, melynek nemcsak a belső terei, hanem a körülötte lévő park is elvarázsolta a kiránduló csoportot. Innen az Andrássy Mauzóleumba vezetett az út. A szecessziós síremlék Krasznahorka vár tövében található, melyet 1904-ben építtetett Krasznahorka ura, Andrássy Dénes és felesége Franciska számára. A visszafelé úton megálltunk Jólészen, ahol a megtekintettük és megkoszorúzták pedagógusaink a Cházár András emlékére kialakított szobát. Cházár András nevét az elesettek, fogyatékosok szószólójaként emlegetik, akinek kezdeményezésére létrejött az első magyar gyógypedagógiai intézmény. A falubeliek szülőházában őrzik emlékét. A délután folyamán megismerhettük Rozsnyó városának történetét, megtekintettük a katerdrálist, az őrtornyot,az evangélikus templomot és a mellette kialakított iskolát.

A kirándulás harmadik napján barlangtúrára indultunk. Elsőként a Dobsinai jégbarlangba vezetett utunk, mely hosszúságával és mélységével a legnagyobb jégbarlangok közé tartozik. A jégréteg helyenként eléri a 25 m vastagságot is. Gömör megye legrégebbi műemlékei közé sorolják a csetneki evangélikus templomot, ahol kicsit megállt a csapatunk. Itt található Szlovákia legrégebbi orgonája, emelett különlegessé teszik a templomot a falakat borító falfestmények is. Csetneken megemlékeztünk Gyöngyösi István magyar költőről is, s koszorút helyeztünk el sírján. Délután az Ochtinai-aragonitbarlangba látogattunk el, mely csodálatos látványt tárt elénk. A barlang mennyezetét egyedülálló aragonitkristályok borítják a legkülönbözőbb formákban.

Az utolsó nap a sajógömöri testvérekkel vehettünk részt egy nagyon szép istentiszteleten, megsimerhettük a gyülekezet történetét. Napjainkban Sajógömörnek nincs magyarul beszélő lelkésze, Bálintné Varsányi Vilma nyugalmazott budapesti lelkész végez szolgálatot a gyülekezetben a hónap első felében, melyért hálásak az ott élők. Mellette Lóczy Tibor egy helyi vállalkozó végez missziós munkát a gyülekezetben, ő mutatta be a gyülekezet életét és mesélt az evangélikus templom mellett álló Mátyás király szobor történetéről. Utunk végén Tompa Mihály református lelkészre, költőnkre emlékeztünk Hanván.

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács