Határtalanul kirándulás (2024)

Iskolánk 7. évfolyamos tanulói a "Határtalanul!" pályázatnak köszönhetően április 23 és 26. között tanulmányi úton vehettek részt a Felvidéken.

Kirándulásunkat a Duna túloldalán található, Szap községben kezdtük meg, ahol Miklós Ferenc polgármester úr bemutatta a települést, majd arról beszélt a diákjainknak, hogy mit is jelent ma felvidéki magyarnak lenni. Utunk innen a közelben lévő Bősi vízierőműhöz vezetett, ahol megtekintettük a létesítményt. Az erőművet elhagyván Komárom városát kerestük fel. A monostori-erődnél idegenvezető segítségével megismerhettük a komáromi erőd történetét, annak kialakulásától egészen napjainkig. Észak-Komáromban (Komarno) a Klapka-szobor előtt elevenítettük fel a tábornok életét, meglátogattuk Jókai Mór szobrát majd a Református templom kertjében található Trianon emlékművet. Az emlékműhöz érve az a kivételes szerencse ért minket, hogy találkoztunk Feszty Zsolttal, aki az emlékmű felállításában is részt és most egy rögtönzött előadást is tartott róla. Onnan Perbetére, a testvériskolánka mentünk ahol a helyi tanulókkal ismerkedhettek diákjaink, társasjátékozhattak és asztaliteniszezhettek. Aznapi szállásunk Komáromszentpéterben volt.

A második napon első utunk Ógyallára vezetett, ahol megtekintettük, hazánk első magán csillagvizsgálóját, amelyet Konkoly Thege Miklós alapított. Onnan is Perbetére mentünk ahol megtekintettük a Római Katolikus és a Református templomot. Indulás előtt megkoszorúztuk szent István király szobrát. A nap utolsó városlátogatása Körmöcbányára vezetett, ahol a Történelmi Magyarország pénzverdéje működött, melyet Károly Róbert király alapított. A szállásunk ezúttal Alsóbodokon az Esterházy János Látogatóközpontban volt. Az esős nap ellenére a tervezett programjainkat sikeresen végrehajtottuk.

A harmadik nap első állomása a Nyitra várába vezetett ahol láthattuk a tornyot, melyben egykor Vazul raboskodott és gyönyörködhettünk a Zobor-hegy látványában. Megtekintettük Szent Emmerám templomát, a Nagyboldogasszony szoborcsoportot és a Corgon szobrot is. Ezek után a mozgásé lett a főszerep. Egy órás gyaloglás után megtekintettük a hegytetőn lévő Gímes várát és a  kistapolcsányi-kastély parkjában megemlékeztünk a Rákóczi-családról.  A szálláson, Alsóbodokon felkerestük gróf Esterházy János nemrég "hazatért" földi maradványait és felfedeztük a látogatóközpontot. A napot egy vetélkedővel zártuk, melynek témája az addig átélt élmények voltak.

A negyedik napon elutaztunk Nagyszombat városába (a „Felvidék Rómájába”), ahol Pázmány Péterre emlékeztünk. Látogatást tettünk a Duna és a Morva folyó összefolyásánál található dévényi-várban, majd felkerestük az egykori koronázóvárost, Pozsonyt, ahol a Fellegvártól egészen a Prímás palotáig több történelmi helyet is felkerestünk és járhattunk az egykori koronázási útvonalon.

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács

Dominó Trans
Bethlen Alap
Nyitott ajtók
Cholnoky Kalendárium
Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány
Reményik
Szombathely Diakóniai Központ
Evangélikus Diakónia Magyarország
Evangelikus.hu
YS